Hopp til innhold

Konventionen om förbud mot biologiska vapen och toxinvapen

Totalförbudet mot biologiska eller bakteriologiska vapen från år 1972 var den första multilaterala konventionen som förbjuder en hel kategori av vapen och konventionen är fortfarande central i den internationella kampen mot massförstörelsevapen.

Sist oppdatert 06.05.2015

Facts

Vedtatt: 10.04.1972

trädde i kraft: 26.03.1975

Konventionen om förbud mot biologiska vapen och toxinvapen på engelska
Lim inn på din egen nettside

Konventionen förbjuder både utvecklingen, produktionen, införskaffandet, handeln och lagringen av mikrobiologiska, biologiska agenter och toxiner som stridsmedel. Konventionen, som förkortas till BTWC, har inte ett uttryckligt förbud mot användning av dessa vapen men utgör en grundläggande norm mot produktion, handel och användning av biologiska vapen.

Användningen av biologiska substanser under andra världskriget ledde till konventionen om förbud mot biologiska vapen och toxinvapen år 1972. Dessvärre har inte staterna lyckats bli eniga om en deklaration som styrker och uppdaterar denna konvention som har svagheter som bland annat brist på kontrollmekanismer. En utmaning är att se till att konventionen fortfarande är relevant och effektiv eftersom vetenskapen och teknologin utvecklar sig snabbt samtidigt som säkerhetssituationen i världen förändras.

Medlemsländerna möts vart femte år.

Fullständiga medlemmar (164)

Svenska FN-förbundet © 2017