Hopp til innhold

Barbados

Östaten Barbados är bland Karibiens mest välbärgade länder. Turismen har gått om sockerindustrin som basen för landets ekonomi.

Uppdaterat 07.12.2014

Geografi och miljö

Barbados är en liten östat som ligger mellan det Karibiska havet och Atlanten, cirka 435 kilometer nordost från Venezuela. Ön ligger för sig själv, öster om de andra karibiska öarna. Barbados är ytmässigt en av världens minsta stater, 23 kilometer bred och 34 kilometer lång.

Barbados är en relativt platt ö men i inlandet finns det höglandsplatåer. Korallrev omringar öns vackra sandstränder. Barbados är för det mesta skonat från orkaner och tropiska stormar och tack vare att ön ligger långt österut i Atlanten ligger den precis utanför orkanbältet. Nästan hela Barbados är odlingsbar eftersom korallreven ger ifrån sig näringsämnen till jorden. Landet saknar floder, då regnvattnet rinner ut till havs.

Klimatet är tropiskt med regn från juni till oktober. Resten av året är det ett torrt klimat. 300 år av sockerindustri har gjort att landet bara har lite skog, ungefär 12 procent av landytan.

Earth Earth Ecoprint

2.4 jordklot

Om alla människor i världen skulle ha samma konsumtionsnivå som en genomsnittlig invånare i Barbados, skulle vi behöva 2.4 jordklot.
Se indikatorn som visar ekologiska fotavtrycket.

Historia

Portugisiska sjömän kom till ön på 1500-talet. Ön var då obebodd men har sannolikt tidigare varit befolkat av karibier och arawak-indianer. Omkring 2000 emigranter från England bosatte sig på ön på 1620-talet och ön deklarerades som en brittisk koloni. Slavar från Afrika skeppades till Barbados för att arbeta på de många sockerplantagen. De sista slavarna frigjordes år 1838. Redan år 1639 upprättades ett parlament på ön som medförde större självstyre. 1966 blev ön en oberoende stat i det brittiska samväldet.   

Efter att landet blev självständigt har det varit två stora partier som haft den politiska makten. Det demokratiska arbetarpartiet (DLP) och Barbados arbetarparti (BLP). De har turats om att sitta vid makten. Det har inte inneburit några större förändringar vid maktskiftena. Bägge partierna har genomfört olika reformer, och i sämre tider, blivit tvungna att försöka spara pengar. Under 2000-talet lyckades Owen Arthur från BLP att sänka arbetslösheten och förbättra landets ekonomi. Han blev också populär hos folket eftersom att han satsade på att stärka den nationella identiteten genom att införa nya högtider och nationella symboler. DLP har suttit vid makten sedan 2008, partiet lyckades med knapp marginal behålla regeringsmakten i valet 2013. Statsminister blev då Freundel Stuart.

Samhälle och politik

Barbados är en oberoende stat inom det brittiska samväldet. Statsöverhuvudet är den brittiske monarken drottning Elizabeth II och är på ön representerad av en generalguvernör.

Den utövande makten ligger hos regeringen som är ansvarig för den lagstiftande församlingen, parlamentet, vilket har två kamrar. Politiker väljs in genom direktval. De två största politiska partierna är det socialdemokratiska arbetarpartiet (BLP) och mittpartiet det demokratiska arbetarpartiet (DLP) som vid valet i januari år 2008 fick två tredjedelar av mandatet i parlamentet. De centrala frågorna i politiken är de höga levnads- och boendekostnaderna. Invånarna är för det mesta ättlingar till de afrikanska slavarna. Befolkningstätheten är bland de högsta i världen.

Politisk och ekonomisk stabilitet har gett landet en förhållandevis hög levnadsstandard. Barbados har en av de högsta BNP/capita i Karibien och har ett väl utvecklat sjukvård- och utbildningssystem.

Kriminalitet och handel med narkotika är ett känt problem för landet. Även om antalet mord är bland de lägsta i Karibien är siffran dubbelt så hög som i USA. Ett annat samhällsproblem är våld mot kvinnor.

Ekonomi och handel

Barbados är en av Karibiens mest välmående stater. Landets ekonomi har traditionellt varit baserad på sockerproduktion men i början av 1970-talet passerade turismen sockret som Barbados viktigaste inkomstkälla. Turismen står för hälften av landets intäkter och varje år besöks Barbados av fler turister än vad det finns invånare på ön. Majoriteten av turisterna kommer från USA. Efter terrorattackerna den 11/9 år 2001 reste färre turister från USA vilket medförde en nedgång i Barbados ekonomi.

Finansiella tjänster är också en viktig del av ekonomin och flera internationella banker håller till på ön. Ön är också känd för sin romproduktion. Både sockerindustrin och turismen är säsongspräglad, något som tidvis leder till en stor arbetslöshet och många barbadier har åkt utomlands på jakt efter arbete.

Kort om

Flagg

Huvudstad:

Bridgetown

Etniska grupper:

Svarta 92,4 %, vita 2,7 %, mixade 3,1 %, östindier 1,3 %, andra 0,2 %, ospecifierade 0,2 % (2010)

Språk:

Engelska

Religion:

Protestanter 66,3 %, Katoliker 3,8 %, övriga kristna 5,4 %, rastafari 1 %, andra 1,5 %, ingen 20,6 %, ospecifierade 1,2 % (2010)

Politisk ledare:

Freundel Stuart (premiärminister)

Befolkningsmängd:

287 482

Areal:

430 kvadratkilometer

Valuta:

Barbadisk dollar

BNI per citizen:

16 391 PPP$

Nationaldag:

30 november

Medlemskap/deltagande

Andra landprofiler

Svenska FN-förbundet © 2017