Hopp til innhold

Guinea

Republiken Guinea

Guinea har Afrikas största mineralresurser. Trots detta är landet i hög grad fattigt och helt beroende av internationellt bistånd.

Uppdaterat 15.01.2014

Geografi och miljö

Guineas kuststripa är 250 kilometer lång. I detta område ligger det ett antal mangroveträskmark. Omkring tre fjärdedelar av landet består av skog och berg. Guinea är känt för naturreservatet Mount Nimba Strict som står på UNESCO:s lista över världens natur- och kulturstäder. Landet sliter med en mängd miljöproblem som bland annat avskogning, utbredning av öken, förorening av mark, erosion, överfiske, överbefolkning i skogsområden, samt föroreningar som orsakas av gruvdriften.

Ecoprint

0.7 jordklot

Om alla människor i världen skulle ha samma konsumtionsnivå som en genomsnittlig invånare i Guinea, skulle vi behöva 0.7 jordklot.
Se indikatorn som visar ekologiska fotavtrycket.

Historia

Innan Guinea blev en fransk koloni år 1890 var landet ett centrum för ett antal afrikanska kejsarriken. Guinea blev självständigt år 1958 och önskade inte medlemskap i det franska samväldet. Från år 1958 och fram till år 1984 styrdes landet av den auktoritära presidenten Touré. I loppet av hans 25 år långa regim infördes ett förbud mot andra politiska partier och flera tusen människor försvann, torterades och/eller mördades. Under denna period flydde en tredjedel av landets befolkning. År 1984, efter Tourés död, tog Conté makten i ett icke-blodig militärkupp. De politiska fångarna blev frisläppta och många av guineanerna som hade flytt återvände hem. År 1993 genomfördes de första valen i Guinea och Conté blev omvald som president.

Samhälle och politik

I december år 2008 tog en militärjunta makten efter att President Conté dog. Conté hade styrt Guinea med en järnhand i 24 år. År 2010 genomförde Guinea presidentval och segraren blev veteranpolitikern Alpha Condè som fortfarande sitter vid makten. Guinea präglas av oro grundat i etniska motsättningar hos befolkningen och regeringen står inför stora sociala och ekonomiska utmaningar. Landet har också varit präglat av instabilitet hos grannländerna.

Ekonomi och handel

Guinea är oerhört rik på naturresurser, speciellt mineraler. Landet besitter nästan över hälften av världens bauxitreserver. De viktigaste exportartiklarna är bauxit, aluminium, guld och diamanter. År 2004 stod gruvsektorn för 70 procent av Guineas export. Under Tourés styre förföll både jordbruks- och gruvsektorn. Landet är oerhört fattigt och det behövs ökad satsning på och förbättring av de olika näringssektorerna i landet. Största delen av befolkningen arbetar i jordbruket som småbönder. De exporterar råvaror som bananer, kaffe, ananas, oljepalmer, jordnötter, citrusfrukter och grönsaker. Under uppsyn av Världsbanken och den internationella valutafonden (IMF) har landet det sista årtiondet genomgått en gradvis liberalisering. Oroligheterna och strider nära Sierra Leones och Liberias gränsområde har skapat osäkerhet och lett till förlust av utländska investeringar.

Kort om

Guinea

Huvudstad:

Conakry

Etniska grupper:

Peuhl 40%, malinke 30%, soussou 20%, mindre etniska grupper 10%

Språk:

Franska, lokala språk

Religion:

Muslimer 85 %, kristna 8 %, traditionell religion 7 %

Politisk ledare:

Alpha Condé (president), Mohamed Said Fofana (premiärminister)

Befolkningsmängd:

12 347 766

Areal:

245 857 kvadratkilometer

Valuta:

Guineansk franc

BNI per citizen:

1 207 PPP$

Nationaldag:

2 oktober

Medlemskap/deltagande

Andra landprofiler

Svenska FN-förbundet © 2017