Hopp til innhold

 

Avverkning och bevarande i Centralafrika (på norska)

Avverkning och bevarande i Centralafrika (på norska)

Figuren visar förhållandet mellan skyddandet och avverkningen av skogen i Centralafrika.

Skogarna i Centralafrika är under hård press. Avskogningen är stor. Kvaliteten på skogen sjunker och skogsområden delas upp av vägar, bostadsområden och avverkade områden.

De blå märkena i figuren visar den lagliga skörden sker. De ljusgröna markeringar är där det finns skogar. De mörkgröna märkena visar de skyddade områdena.

60 % av regnskogen i detta område ligger i DR Kongo. Här är skörd den största orsaken till avskogning. Det bedrivs både laglig och olaglig skogsavverkning. För att avverka skog lagligt måste man ha tillstånd från myndigheterna. Sådana licenser kallas eftergifter. Tillhandahållande och tillbakadragande av eftergifter är ett sätt att kontrollera den lagliga avverkningen på.

Kartan ovan visar läget under år 2007. Sedan år 2005 har det eftergifterna i DR Kongo gåtts igenom. Under år 2009 beslutades att 91 av 156 drogs tillbaka. Detta var ett viktigt steg mot en hållbar användning av skog i DR Kongo. Uppdaterade kartor finns på webbplatserna för Wold Resources Institute (länk finns nedanför).

Figuren är anpassad och översatt av norska FN-förbundet.

Svenska FN-förbundet © 2017