Hopp til innhold

Avskogning: Nationalparken Iguazú

Den sällsynta regnskogen Paranaense huggs ned och görs om till jordbruksland.

1973
2003

I Brasilien och Paraguay blev stora delar av regnskogen omgjorda till jordbruksmark mellan år 1973 och 2003. Argentina har i kontrast bevarat sin del av skogen.

Sällan regnskog

Nationalparken Iguazé ligger i Argentina, precis vid gränsen till Brasilien och Paraguay. I parken finns den i hög grad utrotningshotet och sällsynta regnskogen Paranaense.

Mer än 90 procent av Paranaenseskogen är omskapad till jordbruksmark där det bland annat odlas sojabönor och korn (Foto: John Townshend).

Paranaenseskogens naturliga isolering från andra regnskogar gjorde att ett ytterst rikt växt- och djurliv utvecklade sig i området. Under en tid fanns det över tusen olika däggdjur, fåglar, ormar och olika paddor som var helt speciella för området.

Det kända vattenfallet Iguazú ligger i nationalparken och bruksrättigheterna delas mellan Argentina och Brasilien.

Olika skogsförvaltningar i olika länder

Landskapet förändrades totalt i perioden mellan år 1973 och 2003. År 1973 täckte regnskogen ett stort område och fanns även i både Brasilien och Paraguay.

Under år 2003 blev stora delar av skogen i dessa länder omgjorda till jordbruksområden. I Argentina är emellertid stora delar av regnskogen bevarade och bara ett mindre område har odlats upp. Man kan tydligt se på satellitbilden från år 2003 att olika bruksformer av jorden i de tre länderna skapar en mosaik i olika färger.

Det här området var knappt befolkat på 1970-talet (bilden). Sedan den gången har utvecklingen av området lett till att stora delar av regnskogen har förvandlats till jordbruksmark (Foto: John Townshend/UNEP).

Det här är en av många vattenfall som finns i nationalparken Igauzú (Foto: UNEP/Flickr.com).

Källa: Atlas of Our Changing Environment

Lim inn på din egen nettside

Svenska FN-förbundet © 2017