Hopp til innhold

Avskogning: Oudomxai

Svedjebruk har lett till avskogning i Laos.

1975
2000

Sattelitbilderna från år 1975 respektive år 2000 visar hur omfattningen av svedjebruk (och de miljömässiga konsekvenserna av det här sättet att driva jordbruk på) har ökat på senaste tiden. År 1975 var endast spridda skogsområden (vita fält) uppodlade. År 2000 har både antalet och storleken på de uppodlade områdena ökat betydligt.

Laos är ett litet land i Sydostasien utan någon kustlinje. Landet har rikligt med skog- och vattenresurser, men avskogning har alltjämt blivit ett stort problem.

Svedjebruk

Laos har fasthållit det traditionella svedjebruket. Ständigt nya områden städas, bränns och odlas i en kort period innan man byter odlingsområde.

Det är meningen att vegetationen ska växa till igen på de svedjebrukade områdena och att man senare kan odla upp områden igen.

Metoden har emellertid lett till att avskogning nu har blivit ett problem över hela landet. Detta beror på att svedjebruket kombineras med att områden regelbundet odlas upp och att naturen inte får de viloperioderna som den hade tidigare. 

Ett tempel i Oudomxay, Laos. Foto: UNEP/Flickr.com

Avskogning på en bergssida i Oudomxay-området. Foto: Chandra Giri/UNEP

Det nyligen nedhuggna timmern ligger bredvid vägen i Oudomxay, Laos. Foto: Chandra Giri/UNEP

Källa: Atlas of Our Changing Environment

Lim inn på din egen nettside

Länder

Svenska FN-förbundet © 2017