Hopp til innhold

Bevattningssystem: Al’Isawiyah

Matproduktion i öknen i Saudiarabien har möjliggjorts med hjälp av ett mycket högteknologiskt bevattningssystem.

1986
2004

De gröna prickarna på satellitbilden från år 2004 visar bevattningssystemen i Saudiarabien. När man jämför satellitbilderna från år 1986 och 2004, ser man tydlig effekt av vattningsstrategin i den torra ökenregionen Wadi As-Sirhan.

Pumpar upp grundvattnet

Saudiarabien är rik på olja, men saknar vattenresurser. Behovet av vatten och jordbruksmöjligheter i de torra ökenområdena förde till utvecklingen av ett mycket komplicerat bevattningssystem.

Den storslagna satsningen var möjlig tack vare landets oljeinkomster.

Idag pumpas grundvatten som ligger långt under öknen upp. Vattnet är upp till 20 000 år gammalt.

Hållbar användning av vattenresurserna samt klimatvänlig teknologi har förbättrat möjligheterna för matproduktion i ökenområdena utan att det skadar miljön.

Jordbruk i öknen

Regionen var en gång så torr att de två närliggande städerna Al’Isawiyah och Turbajal (till vänster på satellitbilderna) överhuvudtaget inte utnyttjade området.

Efter att bevattningssystemet introducerades, har delar av den torra öknen gradvis blivit utvecklade till små oasliknande jordbruksområden.

Vatten som ligger långt under sanden i öknen har möjliggjort för Saudiarabien att utveckla ett irrigationsberoende jordbruk som producerar mat åt den saudiarabiska befolkningen. Foto: UNEP/Flickr.com

Stor del av det livet som levs i Saudiarabien följer fortfarande traditionella normer. Oljeinkomsterna har emellertid gjort det möjligt att utveckla ny teknologi och nya sätt att tänka på i förhållande till öknen. Detta skapar en blandning av både gammalt och nytt i det saudiarabiska samhället. Foto: UNEP/Flickr.com

Källa: Atlas of Our Changing Environment

Lim inn på din egen nettside

Svenska FN-förbundet © 2017