Hopp til innhold

Dammbyggnad: Atatürkdammen

Ataturk är den största dammen i Turkiet och den femte största dammen i världen.

1975
1998

På de här två bilderna som är tagna år 1976 respektive 1999 är det lätt att se att regionen har förändrats. Dammen har varit i full drift sedan år 1992 och regionen som tidigare var torr och obrukbar har blivit grön.

Vatten till jordbruk och elektricitet

Atatürkdammen byggdes år 1990. Dammen ligger i den sydöstliga delen av Turkiet och är den största av 22 dammar och 19 hydroelektriska anlägg i det så kallade ”Sydöstliga Anatolia projektet”.

Det är floderna Eufrat och Tigris som dämts upp för att kunna ge vatten till jordbruket och elektricitet till den sydöstliga delen av Turkiet, som länge har plågats av vattenbrist.

När man har fått alla reservoarerna, kraftgeneratorerna och konstbevattningskanalerna är på plats kommer anläggningen att ge vatten till 1,7 miljoner hektar odlad mark.

 

Atatürk är den största dammen i Turkiet och den femte största i världen. Den är en del av det Sydöstliga Anatolia projektet. Målet är att producera elektricitet och anskaffa vatten till konstbevattning av ett område som är nästan 80 000 kvdratkilometer stort . Källa: american.edu. Foto: Kel Patalog/UNEP/Flickr.com

Kanalerna i slussporten reglerar vattenströmmen för att se till att vattnet rinner jämnt. Om genomströmningen blir för liten, kommer det att drabba både vattningssystemet i området och energiförsörjningen till städerna som ligger i förbindelse med kanalen. Foto: Kel Patalog/UNEP/Flickr.com

 

Vattenförsörjningen från Atatürkdammen har förändrat området runt Harran fullständigt: Nu är det stora jordbruksmöjligheter i den tidigare torra regionen. Man satsar i huvudsak på att odla bomull, men även ätbara grödor odlas, som till exempel korn och grönsaker. Foto: UNEP/Flickr.com

Källa: Atlas of Our Changing Environment

Sydöstliga Anatolia projektet

Atatürkdammen är en del av det storskalade (stort omfång) dammprojektet Sydöstliga Anatolia projektet eller också kallat för GAP från det turkiska namnet Guneydogu Anadolu Projesi. När samtliga hinder för vattenflödet är färdigutbyggda ska det årligen produceras 27 miljarder kilowatt kraft. Detta kommer att fördubbla Turkiets energiproduktion.

GAP-projektet har ett antal negativa konsekvenser. Familjer som bor i området blir tvångsförflyttade och mister sina hem. Våtmarksområden förstörs vid förhindring av vattenflödet och den biologiska mångfalden urholkas. Länder som Syrien och Irak är beroende av floderna Tigris och Eufrat för tillgång till vatten. En vidare förhindring av flodernas vattenflöde kan reducera deras vattentillgång. Detta har skapat konflikt mellan Turkiet och de två grannländerna.

Nedanför finner du mer information.

Lim inn på din egen nettside

Länder

Svenska FN-förbundet © 2017