Hopp til innhold

Dammbyggnad: Manantalisjön

Mantanalidammen i Mali påbörjades år 1981 och har gjort det lättare att bedriva jordbruk i regionen där den ligger.

1978
2004

Efter att dammen fylldes mellan 1986 och 1988 har det blivit lättare att bedriva jordbruk. Det är nu bättre tillgång till vatten i området och resultatet av detta är lätt att se på satellitbilden från 1999.

Manantalisjön på Bafingfloden bidrar till att generera elektricitet och ger vatten till jordbruket i området.

Dessa två satellitbilder visar några av de förändringar som har förekommit med Bafinflodens flodlopp sedan Manantalidammen byggdes. Dammen (märkt med gul pil) påbörjades år 1981.

Satellitbilden från år 1977 visar hur floden tidigare buktade sig genom landskapet och lämnade efter sig mineralrik jord längs flodströmmen där lokalbefolkningen odlade sorghum, (som är ett tropiskt kornslag) och andra växter.

Satellitbilden från år 1999 visar att odlingsförhållandena har förbättrats och att jordbruksproduktionen har gått upp som en följd av ett välutvecklat irrigationssystem.

Durra utgör basmatvaran för mer än 100 000 familjer som bor i området. Mantanalisdammen används till bevattning av ett område på 2 550 kvadratkilometer, och har dessutom lett till att det är mer vatten än i Senegalfloden. Nu kan man resa på den mellan Saint-Louis, Senegal och Ambidédi i Mali. Foto: UNEP/Flickr.com

En dam bearbetar durra för att tillverka Kisra, som är en av basvarorna i lokalbefolkningens kost. Foto: UNEP/Flickr.com

Källa: Atlas of Our Changing Environment

Lim inn på din egen nettside

Länder

Svenska FN-förbundet © 2017