Hopp til innhold

Glaciär: Rwenzoriglaciären

Glaciären i Rwenzoribergen i det östra Afrika kryper. Huvudorsaken till detta är ökad lufttemperatur och förändringar i molnen.

1987
2005

En jämförelse av satellitbilderna från år 1987 och 2005 visar en tydlig förminskning i glaciären, särskilt på topparna Speke, Stanley och Baker.

På väg att försvinna

För hundra år sedan täckte glaciären nästan 6,5 kvadratkilometer i bergområdena (som ligger vid ekvatorn i Uganda och den Demokratiska republiken Kongo).

Om glaciären fortsätter att krympa i samma tempo kommer glaciären att helt försvinna inom de kommande två decennierna.

Temperaturen stiger

Mätstationer i västra Uganda har registrerat ökad lufttemperatur i området till en följd av issmältningen nederst i glaciärmassan.

Under de senaste fyrtio åren har temperaturen stigit jämnt och stadigt i linje med de prognoser som är baserade på temperaturförändringar som i sin tur följer den ökade utsläppen av skadliga växthusgaser.

(a) Karta över Uganda som visar Rwenzoribergen och de meterologiska mätstationerna.
(b) Det centrala Rwenzorimassivet med glaciärer (Elena och Speke) och isens utsträckning år 1955 och 1990 [Kaser och Osmaston, 2002]. Topografiska konturer: (intervall: 305 meter) är angivet i meter över havet.
(c) Förändringar i Elenaglaciärens utsträckning från år 1906 och 2005.
(d) Utdrag från NSDI-klassificerade LandSat7 ETM+-satellitbilder från den 31:e januari 2003 för Spekeberget upplagt på en karta över glaciärens utsträckning år 1906, 1955 och 1990 [Kaser och Osmaston 2002]. 

Utsikt över Rwenzoriglaciären från söder. (Foto: G.Gray Tappan, USGS/EROS Data Center)

Källa: Atlas of Our Changing Environment

Lim inn på din egen nettside

Relaterad information

Svenska FN-förbundet © 2017