Hopp til innhold

Gruvdrift: Jwaneng

Diamantgruvan i Botswana satsar på att vara miljövänlig och trygg men är ändå en del av den problematiska diamantbranchen.

1973
2006

På satellitbilden från år 1973 fanns det ingen gruvaktivitet, medan på satellitbilden från år 2006 ser man hur området har utvecklats och att det utvinns diamanter.

Botswanas diamantindustri

Botswana är ledande inom produktion av särdeles exklusiva diamanter och 83 procent av landets exportinkomster kommer från diamantindustrin.

Företaget Debswana står för det mesta av produktionen och är känt för att vara de bästa inom utvinning av diamanter. Företaget är ett så kallat ”joint venture”, där De Beers Investments äger 50 procent och myndigheten i Botswana äger de resterande 50 procenten.

Jwaneng - världens rikaste diamantgruva

Diamantgruvan Jwaneng ligger centralt i södra Botswana, omkring 170 kilometer från staden Gaborone.

Jwaneng är en öppen gruva (även kallat dagbrott). Mineraler hämtas ut under öppen himmel till skillnad från gruvor som ligger under marken. Dagbrottet i Jwaneng täcker ett område på 520 000 kvadratmeter. Diamanterna finns i den vulkaniska bergarten kimberlitt, som Jwanengområdet är oerhört rikt på.

Utvinningen av diamanter är mycket effektivt och produktionen pågår sju dagar i veckan. Per år grävs det ut cirka 9,3 miljoner ton med kimberlitt som i sin tur utvinns till diamanter.

Avfallsmängden vid utgrävningen är stor; cirka 37 miljoner ton sten om året. Kombinationen av hög utvinningsnivå samt ett anmärkningsvärt hög viktpris på diamanterna gör Jwaneng gruvan till den rikaste i världen.

God säkerhet- och miljöprofil

Jwaneng gruvan rankas också högt när det gäller säkerhet och har behållit sina fem stjärnor från certifieringsorganet NOSA sedan år 1986. Med över 21 000 anställda är gruvföretaget det första i Botswana som mottagit ISO-certifikatet för att inneha en miljöprofil.

Gruvan har, sedan dess etablering, vunnit en rad nationella och internationella priser för utmärkt säkerhet.

Källa: Atlas of Our Changing Environment

Diamantindustrins dilemma

Det är många problematiska aspekter med diamantbranschen. Diamanter används ofta som betalning för vapen. Inbördeskrigen i både Sierra Leone, Angola och den Demokratiska republiken Kongo blev på 1990-talet finansierat av olovlig försäljning av diamanter (så kallade blodsdiamanter).

Även om det idag finns stränga regler för diamanthandel, där diamanternas uppkomstplats måste godkännas innan de kan säljas vidare, är det fortfarande svårt att kontrollera smugglingen. Dåliga arbetsförhållanden och låga löner präglar flera led av produktionen och döljs ofta av den mer lyxiga aspekten av diamantindustrin.

Diamantbranschen, särskilt företaget De Beers (som är verksam i bland annat Botswana), har kritiserats på flera håll. De Beers kontrollerar 60 procent av världsmarknaden och arbetar kontinuerligt för att behålla dominansen.

Se nedanför för mer information.

Lim inn på din egen nettside

Länder

Svenska FN-förbundet © 2017