Hopp til innhold

Landskap: Huang He-deltat

Kinas kust växer stadigt på grund av enorma mängder av avlagringar från Huang He-floden (även känd som den gula floden).

1979
2000

Där floden rinner ut i havet skapar avlagringarna stora floddeltan. Mellan år 1979 och 2000 har Huang He-deltat vuxit dramatiskt. Flera hundra kvadratkilometer ny mark har tillförts Kinas kust under denna period.

Grumlig flod

Huang He (Den gula floden) är den mest grumliga floden i världen och Kinas näst längsta flod på hela 5 475 kilometer. Floden rinner från Tibet och ner till Bohaihavet vid Kinas östkust.

Floden är gul på grund av de enorma mängderna avlagring i form av glimmer, kvarts och fältspat som färgar floden. Avlagringarna följer med när floden gräver sig igenom den porösa platån i nordcentrala Kina.

Sårbarhet för översvämning

Flera århundraden av urkarvning och de många dammar som har byggts längs floden har gjort att vissa områden rinner högre än de omkringliggande länderna.

Särskilt i jordbruksområden är detta ett stort problem eftersom de är mycket sårbara för översvämningar.

Den första civilisationen i Kina bosatte sig vid Huang hes flodbanker. Sedan dess har floden varit både en källa till liv och död i form av ny bördig mark och kontinuerliga översvämningar. (Foto: UNEP/Flickr)

Fartyg i många olika storlekar kan fortfarande segla upp och ned för floden som de har gjort under århundraden. (Foto: UNEP/Flickr) 

Källa: Atlas of Our Changing Environment

Lim inn på din egen nettside

Länder

Svenska FN-förbundet © 2017