Hopp til innhold

Vulkan: Mt. Saint Helens

Vulkanutbrottet på Mt. Saint Helens kom överraskande och krävde 62 människoliv.

1973
2000

Bilden visar vulkanen före och efter utbrottet år 1980.

Plötsligt utbrott

Mt. Saint Helens ligger i staten Washington på USA:s västkust. Berget är en del av bergskedjan Cascade Range, som domineras av periodvis aktiva vulkaner.

Under den största delen av 1900-talet var den snötäckta fjälltoppen känd för sin stilla skönhet, men 18:e maj år 1980 försvann toppen på 420 meter under bara några minuter.

Stor ödeläggelse

Explosionen jämnade 400 kvadratkilometer skog med marken, skapade en djup hästskoformad krater och kastade tusentals ton med aska upp i den övre atmosfären.

En flod av lava fyllde en 24-kilometer lång dal och 62 människor dog.

Vulkanutbrottet var det mest ödeläggande i USA:s historia och de totala kostnaderna hamnade på 1,2 miljarder amerikanska dollar.

Fortsatt aktiv vulkan

Mt. St. Helens är fortfarande en aktiv vulkan. Ny lava bildas i kratern och det är svaga jordristningar i området. Berget släpper ut små mängder ånga, vulkan gaser och aska.

Erfarenheter från Mt. St. Helens och andra vulkan aktiviteter i Cascade Range är av ovärderlig betydelse för forskare som försöker att förutse sådana händelser och begränsa de ekologiska konsekvenserna.

Mt. St. Helens är en aktiv stratovulkan, och är berömd för sina explosioner av aska och pyroklastiska floder. Foto: UNEP/Flickr.com

Mt. St. Helens är en del av den så kallade Eldringen, som är en jordsbävningszon som sträcker sig runt hela Stilla havet och består av 160 aktiva vulkaner. Foto: UNEP/Flickr.com

Överraskande många växter och djur överlevde vulkanutbrottet den 18:de maj år 1980. Foto: UNEP/Flickr.com

Källa: Atlas of Our Changing Environment

Lim inn på din egen nettside

Länder

Svenska FN-förbundet © 2017