Antigua och Barbuda

Senast uppdaterat: 14.09.2023

Turism är Antigua och Barbudas viktigaste näring. Antigua och Barbuda associeras ofta med illegal penningtvätt och tvivelaktiga finansiella tjänster.

Foto: Adobe Stock

Flagga

Nyckeltal och fakta

Huvudstad: Saint John's
Etniska grupper: Svarta 87,3 %, mixade 4,7 %, hispanic 2,7%, vita 1,6 %, övriga 2,7 %, oidentifierade 0,9 % (2011)
Språk: Engelska (officiellt), lokala dialekter
Religion: Protestanter 68,3 %, katoliker 8,2 %, andra 12,2 %, oidentifierade 5,5 %, ingen 5,9 % (2011)
Befolkningsantal: 94 298 (2023)
Statsskick: Konstitutionell monarki
Area: 442,6 km2
Valuta: Östkaribisk dollar
Bruttonationalinkomst per invånare: 25 337 PPP$
Nationaldag: 1 november

Geografi

Antigua och Barbuda är en önation som består av tre låglänta öar i östra delen av Karibiska havet. Den tredje ön förutom Antigua och Barbuda är Redonda, en liten obebodd ö formad som en brant klippa. Antigua är en kalkstensö omgiven av stim och korallrev samt flera små öar. Barbuda är en platt och skogklädd korallö, 40 kilometer norr om Antigua.

Klimatet i Antigua och Barbuda är tropiskt. Öarna är utsatta för tropiska orkaner och har en genomsnittlig nederbörd på 990 millimeter per år. 2017 drabbades Barbuda hårt av orkanen Irma. Omkring hälften av invånarna blev hemlösa och återuppbyggnaden kostade mer än 100 miljoner US-dollar.

De största miljöproblemen är bristen på sötvatten och förstörelsen av korallrev, som orsakas av orkaner och turism.

Historia

Christopher Columbus kom till ögruppen 1493. Då hade öarna redan varit bebodda i 4 000 år. 1632 koloniserades området av engelsmännen som anlade sockerplantager och gjorde dem till den främsta inkomstkällan. Slavar fördes från Afrika för att arbeta på plantagerna. Det var inte förrän 1860 som Barbuda slogs samman med Antigua. Utnyttjande av arbetarna under slavliknande förhållanden varade fram till andra världskriget, även om slaveriet avskaffades över 100 år tidigare. 1939 grundades landets första fackförening som förbättrade arbetarnas levnadsvillkor. Antigua och Barbuda blev självständiga 1981, men är fortfarande en del av samväldet. Efter självständigheten blev turismen landets viktigaste inkomstkälla.

Arbetarpartiet i landet (ALP) vann valet 1951 och har sedan dess, med undantag för åren 1971–1976, behållit majoriteten i parlamentet fram till 2004. Premiärminister Vere Bird och hans familj anklagades då för korruption och vapensmuggling till Colombia och skandalen orsakade stora demonstrationer vilket ledde till ett historiskt nederlag för partiet 2004. Efter åtta år som oppositionsparti kom ALP tillbaka hårt 2014, med löften om att förbättra landets ekonomi och en ny partiledare. De har fortfarande makten idag.

Samhälle och politik

Antigua och Barbuda är en oberoende parlamentarisk stat inom Samväldet (Commonwealth of Nations), som består av Storbritannien och tidigare brittiska kolonier. Landet är en monarki, med den brittiska monarken som formell statschef. Monarken representeras av en generalguvernör i landet. Premiärministern utses av generalguvernören och är vanligtvis ledare för det största partiet. Den verkställande makten ligger hos regeringen och den lagstiftande makten hos de två kamrarna i parlamentet. Antigua och Barbuda har i praktiken ett tvåpartisystem.

Önationen anses vara en av de mer välfungerande små ö-staterna i Karibien. Nästan hela befolkningen bor på Antigua. Levnadsstandarden är högre än i många av grannländerna men ändå är det en ganska stor andel fattiga. Bland de mest missgynnade är familjer utan tillgång till sanitära anläggningar och rent vatten högst på listan.

Den yrkesverksamma befolkningen har välfärdsförmåner som pensionssystem och sjuklön. De utanför arbetskraften har lite eller inget stöd. Drogmissbruk är inte ovanligt. Landet ligger längs smugglingsvägen från Syd- och Centralamerika till Europa och USA. Regeringen har försökt bekämpa narkotikahandel och annan brottslighet med skärpt lagstiftning och högre straff.

Ekonomi och handel

Den huvudsakliga ekonomiska aktiviteten i Antigua och Barbuda är turism. Det har varit landets huvudnäring sedan 1960-talet, och står för mer än hälften av landets bruttonationalprodukt (BNP). Två amerikanska militärbaser på Antigua ger också betydande inkomster. Sockerindustrin, som tidigare var landets viktigaste industri, har tappat sin betydelse på grund av de fallande sockerpriserna på världsmarknaden.

Antigua och Barbuda har länge varit känt som en plats för tvivelaktiga finansiella tjänster. Antigua fick också en stämpel som en av de värsta i regionen när det gällde penningtvätt. Efter riktade motåtgärder förklarade det internationella kontrollorganet 2001 att landet samarbetar fullt ut i denna kamp. Landets ekonomiska rykte fick en törn 2009, när landets största investerare, en miljonär från Texas, åtalades för bedrägeri.