Dominica

Sist oppdatert: 21.10.2021

Dominica är en liten tropisk ö i det Karibiska havet som försöket att gå från bananproduktion till turism som huvudintäkt.


Foto: Unsplash/Ray Harrington

Flagga

Nyckeltal och fakta

Huvudstad: Roseau
Etniska grupper: Afrikanskt ursprung 84,5 %, blandad 9 %, urfolk 3,8 %, övriga 2,1 %, ospecificerad 0,6 % (2011)
Språk: Engelska (officiellt), fransk patois (kreolspråk)
Religion: Katoliker 61,4 %, protestanter 20,6 % (sjundedags adventister 6 %, pingstvänner 5,6 %, baptister 4,1 %, metodister 3,7 %, adventister 1,2 %), Jehovas vittnen 1,2 %, andra kristna 7,7 %, rastafari 1,3 %, andra/ospecificerad1,6 %, ingen 6,1 % (2001)
Befolkningsantal: 74,584 (Juli 2021)
Statsskick: Parlamentarisk republik
Area: 750 km2
Valuta: Östkaribisk dollar
Bruttonationalinkomst per invånare: 13 573 PPP$
Nationaldag: 3 november

Geografi

Dominica är en liten östat i det Karibiska havet. Landets area är på 750 kvadratkilometer. Ön är känt för sin rika natur med regnskog, vattenfall, floder, sjöar och fågelreservat. Regnskogen, som täcker merparten av ön, är med på UNESCO:s världsarvslista. Världens näst största varma källa finns också på ön. Ön skapades av ett vulkanutbrott och har flera aktiva vulkaner och berg. Det högsta berget är Morne Diablotin och är 1447 meter över havet. Ön ligger i ett område som är utsatt för orkaner och har ett tropiskt klimat. Det finns planer att bygga en stor flygplats på Dominica, men man är rädd för att det ska skada landets mångfaldiga natur. Huvudstaden Roseau ligger på öns sydvästliga kust.

Historia

Ön Dominica blev först befolkat av arawaker. På 1300-talet erövrades ön av karibierna. Den upptäcktsresande Christofer Columbus ankom till Dominica år 1493. Efter att Dominica proklamerades som en spansk koloni övertog Frankrike kolonin år 1635. På grund av karibiernas motstånd på ön lämnade de efter 25 år. År 1763 blev ön en brittisk koloni. Mellan år 1958 och 1962 var Dominica medlem i den Västindiska federationen. Dominica blev självständigt år 1978 och blev en del av det brittiska samväldet. Korruption och politiska skandaler gjorde att landets regering avgick år 1980. Vid valet år 1980 vann partiet Dominica Freedom Party och Mary Eugenia Charles blev Karibiens första kvinnliga statschef.

Samhälle och politik

Presidenten är statsöverhuvudet och blir utnämnd av parlamentet för fem år. Den utövande makten är formellt lagd på presidenten men i praxis är det regeringen som har den utövande makten som är ansvarig utanför parlamentet. Politiken har varit dominerad av ett högerorienterat frihetsparti och två arbetarpartier. Dominica är ett förhållandevis fattigt land men de ekonomiska skillnaderna mellan öns invånare är inte så stora i jämförelse med andra karibiska länder. Dominica var länge på en internationell lista av länder som man inte borde driva handel med eftersom det fanns misstankar om att landet var skyldig till pengatvätt. Detta tvingade regeringen på Dominica att gripa in och landet har stramat åt sina lagar om bankverksamhet. Kriminaliteten på Dominica är totalt sätt ganska låga i jämförelse med andra länder. Nästan alla invånare på Dominica är ättlingar till afrikanska slavar.

Ekonomi och handel

Bananer hav varit den viktigaste exportprodukten, men landet har försök att reducera beroendet av bananer och utveckla andra näringar. Andra viktiga exportartiklar är tvål, citrusfrukter och grönsaker. Ön har mycket skog, men skogsindustrin är relativt underutvecklad. Ön har en stor potential för turism med sitt tropiska klimat och vackra natur. Under de senaste åren har landet satsat på att utveckla turistindustrin och det är nu en tikvig och växande del av ekonomin. Bristen på en internationell flygplats har dock varit en utmaning. Sedan år 1998 har landet försökt att locka utländskt kapital till ön genom att framställa sig som ett skatteparadis.