Ecuador

Senast uppdaterat: 21.05.2024

Ecuador ligger i norra Sydamerika och gränsar till Colombia, Peru och Stilla havet. Visste du att Ecuador är först i världen med att inkludera rättigheter till naturen i sin grundlag? På den här sidan hittar du allt du bör veta om landet.

Foto: Unsplash/Azzedine Rouichi

Flagga

Nyckeltal och fakta

Huvudstad: Quito
Etniska grupper: Mestiser 71,9 %, Montubio 7,4 % Amerindianer 7 %, vita 6,1 %, Afroecuadorer 4,3 %, mulatter 1,9 %, svarta 1 %, andra 0,4 % (2010)
Språk: Spanska (officiell) 93 %, Quecha 4,1 %, andra inhemska språk 0,7 %, utländska språk 2,2 % (2010)
Religion: Katoliker 74 %, evangelister 10,4 %, Jehovas vittnen 1,2 %, andra 6,4 %, ateister 7,9 %, agnostiker 0,1 % (2012)
Befolkningsantal: 18 190 484 (2023)
Statsskick: Republik
Area: 256 370 kvadratkilometer
Valuta: US-dollar
Bruttonationalinkomst per invånare: 12 822 PPP$
Nationaldag: 10 augusti

Geografi

Ecuador sträcker sig från Amazonas i öster, över Anderna och ner till Stillahavskusten. Fastlandet är uppdelat i tre delar: kusten och låglandet i väster täckt av tropisk skog och öken, höglandet i Anderna och låglandet i öster där Amazonas regnskog finns. Hundra mil utanför fastlandet ligger Galápagosöarna som finns med på Unescos världsarvslista. Både på öarna och i Anderna finns flera aktiva vulkaner. Världens högsta aktiva vulkan är Cotopaxi (5897 m), som ligger på höglandet.

De olika geografiska delarna har stora variationer i klimatet. I Amazonas är klimatet tropiskt med höga temperaturer och kraftiga regn. I sydväst finns en öken medan det på höglandet blir kallare ju högre man kommer, samt mer nederbörd. Med några års mellanrum drabbas landet av El Niño och La Niña – två klimatfenomen som orsakar stora väderstörningar. Andra naturkatastrofer inträffar också regelbundet, såsom jordbävningar, jordskred, översvämningar och enstaka torka.

Förstörelse av skogarna är ett allvarligt miljöproblem. Avskogning orsakas av jordbruk, framför allt boskapsuppfödning och banan-, kakao- och palmoljeplantager, förutom att klimatet blir varmare. Oljeutvinning har bidragit till att förorena vattnet, med risk för att påverka den unika floran och faunan på Galapagosöarna. 2008 blev Ecuador det första landet i världen att ge naturrättigheter, genom en nyinrättad konstitution.

Historia

De tidigaste spåren av människor i området som idag är Ecuador kan dateras så tidigt som 8000 f.Kr. I slutet av 1400-talet blev området en del av det gamla Inkariket, och lokala kulturer utplånades. På 1520-talet nådde spanjorerna Ecuador och landet blev en del av det spanska kolonialriket 1544. Inom bara 100 år dog hälften av inkafolket på grund av sjukdomar och tvångsarbete till följd av europeisk kolonisering.

I början av 1800-talet började en självständighetskamp mot den spanska kolonialmakten. Ecuador blev självständigt 1822, då som en del av Stor-Colombia. 1830 blev Ecuador helt självständigt. Efter självständigheten var landet i konflikt med Peru under en period av 200 år. Konflikten berodde på oenighet om land i Amazonas. Efter ett krig 1941-42 fick Ecuador avstå stora, oljerika områden i Amazonas till Peru. Ett slutgiltigt fredsavtal avslutade konflikten 1998.

1900-talet var politiskt instabilt, med flera militärkupper och ekonomiska kriser. Sedan 1979 har landet haft civilt styre, men trots reformer och försök till demokratiseringsprocesser har tiden präglats av politisk instabilitet. Flera presidenter har avsatts under sina regeringsperioder. Det var först 2007, när Rafael Correa kom till makten, som oroligheterna dämpades. Med Correa vid makten fick landet en ny konstitution, rättvisare fördelning av landets rikedomar, lägre arbetslöshet och ett stabilare politiskt landskap.

Samhälle och politik

Ecuador är en demokratisk enhetsrepublik och presidenten har betydande makt i sin roll som stats- och regeringschef. Efter den nya konstitutionen 2008 väljs presidenten, vicepresidenten och nationalförsamlingen direkt för fyraårsperioder.

Trots förbättrade sociala förhållanden i landet på senare tid finns det fortfarande stora ekonomiska ojämlikheter mellan rika och fattiga, och över en femtedel av befolkningen lever under den nationella fattigdomsgränsen. De styrande myndigheterna försöker utjämna de ekonomiska skillnaderna i landet, med sociala välfärdssystem som gratis skolgång, betald föräldraledighet och gratis sjukvård, men det finns stora skillnader mellan offentliga och privata tjänster.

I Ecuador är människohandel ett stort problem, och brottsligheten i landet är hög. Ett av fem barn lider av undernäring och bristande tillgång till rent vatten utgör en hälsorisk för befolkningen. Det är också en allt större andel av befolkningen som drabbas av livsstilssjukdomar som fetma, diabetes och högt blodtryck.

Ekonomi och handel

Den ekonomiska utvecklingen i Ecuador hämmades länge av hög arbetslöshet och inflation. Under Correas presidentskap nästan fördubblades ekonomin och över en miljon ecuadorianer lyftes ur fattigdom. Landet anses för närvarande vara ett medelinkomstland, men beroendet av olja och dess stora internationella skuld skapar ekonomiska utmaningar.

Ecuador har varit beroende av en exportprodukt åt gången: kakao på 1920-talet, kaffe på 1930-talet, bananer på 1940-talet och sedan 1970-talet har olja blivit den främsta inkomstkällan. Beroendet av en produkt gör att ekonomin är mycket sårbar för prisfluktuationer och prisfall på de enskilda varorna har bidragit till turbulenta ekonomiska och sociala förhållanden genom historien.

Ecuadorianska medborgare som bor utomlands skickar hem så mycket pengar att de utgör en liten men viktig del av ekonomin. Turismen har också blivit en viktig sektor. Ecuadors främsta handelspartner är USA, och Ecuadors valuta har varit amerikanska dollarn sedan 2000, eftersom den lokala valutan, sucre, förlorade sitt värde under hög inflation.

Karta över Ecuador