Flagga

Nyckeltal och fakta

Huvudstad: Helsingfors
Etniska grupper: Finnar 93,4%, svenskar 5,7%, ryssar 0,4%, ester 0,2%, romer 0,2%, samer 0,1% (2006)
Språk: Finska (officiellt) 86,9 %, svenska (officiellt) 5,2 %, ryska 1,5 %, övriga 6,4 % (2020)
Religion: Protestanter 67,8 %, grekisk-ortodoxa 1,1 %, övriga 1,7 %, ospecificerade 29,4 % (2020)
Befolkningsantal: 5,587,442 (Juli 2021)
Statsskick: Republik
Area: 338 145 kvadratkilometer
Valuta: Euro
Bruttonationalinkomst per invånare: 59 027 PPP$
Nationaldag: 6 december

Geografi

Nästan en tredjedel av landet är täckt av skog, och en tiondel av insjöar. Finland är med sin 187 000 insjöar det land i världen med flest insjöar i förhållande till sin storlek, och kallas ”de tusen sjöarnas land”. En långsträckt skärgård finns längs med kusten, och ett relativt plant landskap i övrigt. Klimatet är över lag likt det Skandinaviska med kalla vintrar och varma somrar. Grannlandet Rysslands stora landmassa ger kyla om vintern och ibland värmeböljor på sommaren. Skogsskövling är ett aktuellt problem som är anknutet till den utbredda skogsindustrin.

Insjöarna i Finland är relativt grunda och är därmed särskilt sårbara för föroreningar. Mycket av vattnet från insjöar och floder rinner ut i Östersjön, som i dag är svårt förorenad.

Historia

På 1300-talet blev Finland en svensk provins. Landet har sedan dess haft nära band med Sverige både formellt och kulturellt. Svenska var dessutom länge det dominerande språket i Finland.

År 1809 erövrade Ryssland Finland och detta gjorde att landet delvis blev självständigt furstendöme. Den ryska tsaren respekterade landets lagar så länge finnarna inte gjorde uppror. På så sätt kunde Finland utveckla sitt oberoende och viljan att bli självständigt växte. Efter den ryska oktoberrevolutionen år 1917, krävde de borgerliga partierna i Finland (”de vita”) självständighet, samtidigt som vänstra sidan (”de röda”) ville ansluta till revolutionen. Oenigheten resulterade i ett inbördeskrig år 1918 mellan de båda grupperna. De vita vann, men den politiska konflikten skapade en djup politisk skiljelinje i landet.

Under andra världskriget stred Finland mot Ryssland två gånger, på grund av oenigheter om ryska tillgångar i det finska territoriet. Första gången var det Vinterkriget som varade mellan åren 1939 och 1940. Ryssarna gick till angrepp, men de finska trupperna lyckades mot förmodan att stå emot detta under tre månader. Därefter tvingades den finska regeringen att kapitulera. Ett år senare anslöt sig Finland till den tyska sidan och angrep Sovjetunionen igen. Efter krigets slut 1944 var fick Finland lämna ifrån sig landområden, samt betala krigsskuld, till Sovjetunionen.

Under tiden efter andra världskriget var Finland tvungen att bygga upp både landet och dess förbindelser med Sovjetunionen. Länderna ingick en vänskaps- och biståndspakt som påverkade Finlands utrikespolitik fram till Sovjetunionens fall 1991. Finland fick bland annat förbli neutralt under det kalla kriget. Sovjetunionens fall drabbade den finska ekonomin hårt, men med EU-medlemskapet 1995 och en socialdemokratisk koalitionsregering växte Finlands ekonomi de följande åren.

Ekologiskt fotavtryck

9 9 9 8

3,8

jordklot i Finland

Om alla människor på jorden skulle ha samma konsumtion som en genomsnittlig invånare i Finland skulle vi behöva 3,8 jordklot.

Se statistik över ekologiskt fotavtryck för alla länder

Samhälle och politik

Finland var bland de första länderna i världen att införa rösträtt för kvinnor år 1906. Politiken efter andra världskriget handlade mycket om att återuppbygga landet och relationen till Sovjetunionen. De två länderna ingick en vänskaps- och biståndspakt med Sovjetunionen. Detta förhållande påverkade Finlands utrikespolitik fram till Sovjetunionens fall. Finland tvingades till exempel att avstå stöd från Marshallhjälpen. Efter Sovjetunionens upplösning förändrade Finland gradvis sin utrikespolitik. De finska myndigheterna vände sig till EU och blev medlem 1995.

Landet är en demokratisk republik med president som främsta ledare. Riksdagen består av 200 personer som väljs vart fjärde år. Presidenten har ursprungligen haft mycket makt, men den makten har begränsats och idag har riksdagen större inflytande. Presidenten väljs vart sjätte år och kan sitta två mandatperioder. Det är presidenten som väljer politiker till regeringen, men den måste godkännas av riksdagen. Finland har liksom de andra nordiska länderna utvecklat en omfattande välfärdspolitik och rankas högt i tester om utbildning.

Mänsklig utveckling

Finland är nummer av länder på Human Development Index över mänsklig utveckling.

Se HDI-statistik för alla länder

Ekonomi och handel

Finland har mycket skog, och skogsindustrin är stark. Efter andra världskriget blev även metall- och maskinindustrin lanserade i landet. I början av 1990-talet gick Finland in i en ekonomisk kris. Detta resulterade i större satsningar på exportvaror. Högteknologisk produktion blev den största satsningen i det exporterade näringslivet. Sedan mitten av 1990-talet har landets ekonomi växt mycket. Nokia är Finlands största och mest framgångsrika företag, och har varit världsledande inom mobiltelefoni.

Trots den positiva utvecklingen har ekonomiska nedgångar satt hård press på välfärdspolitiken. Det har skurits ner på välfärden, och de sociala skillnaderna i landet tenderar att växa. Det har också visat sig svårt att få delar av befolkningen som hamnat utanför arbetsmarknaden att komma tillbaka till den. Arbetslösheten i Finland är fortfarande relativt hög och finanskrisen gjorde att många inom industrin förlorade jobbet.

EU:s sanktioner mot rysk import har vidare haft en negativ effekt på Finlands ekonomi. Under 2015 var staten tvungen att införa en rad restriktioner för offentligt anställdas arbetsvillkor för att minska statens kostnader och öka bruttonationalprodukten (BNP) i landet.

Statistik

Här kan du ta reda på värden för Finland för utvalda indikatorer (senaste rapporterade året). Jag vill se all statistik för landet

Befolkning

Invånare

5 545 475

människor i Finland

Se statistik över befolkningssiffror i alla länder

Barn per kvinna

Talet visar hur många barn som föds per kvinna.

10 4

1,4

barn per kvinna i Finland

Se statistik över fertilitet i alla länder

Barndödlighet

Antal barn som dör före fem års ålder per 1000 levande födda

1 2

2

barn dör per 1 000 levande födda i Finland

Se statistik över barnadödlighet i alla länder

Fattigdom

BNP per invånare

Bruttonasjonalprodukt dividerat med antalet invånare i landet, justerat för köpkraft.

15

59 027

BNP per invånare i PPP-dollar i Finland

Se BNP-statistik för alla länder

Mänsklig utveckling

Finland är nummer av länder på Human Development Index över mänsklig utveckling.

Se HDI-statistik för alla länder

Undernärd befolkning

Andelen av befolkningen som är undernärda.

Se statistik över undernärda i alla länder

Hälsa

Rent vatten

Andel av befolkningen som har tillgång till rent och säkert dricksvatten

10 10 10 10 10 10 10 10 10 10

10,0

av 10 personer har tillgång til rent vatten i Finland

Se statistik över rent vatten i alla länder

Vaccin

Andel barn vaccinerade mot mässling

10 10 10 10 10 10 10 10 10 3

9,3

av 10 barn är vaccinerade mot mässling i Finland

Se statistik över vaccination mot mässling i alla länder

Jämlikhet

Fördelning mellan könen

Fördelning mellan könen för hälsa, medbestämmande och yrkesaktivitet

0

0,033

GII-indeksen i Finland

Se statistik över GII-indeks för alla länder

Jobb

Arbetslöshet

Andelen personer som kan arbeta som inte har ett jobb.

3 10 10 10 10 10 10 10 10 10

0,7

av 10 arbetsföra personer är arbetslösa i Finland

Se statistik över arbetslöshet för alla länder

Klimat

Ekologiskt fotavtryck

9 9 9 8

3,8

jordklot i Finland

Om alla människor på jorden skulle ha samma konsumtion som en genomsnittlig invånare i Finland skulle vi behöva 3,8 jordklot.

Se statistik över ekologiskt fotavtryck för alla länder

CO2-utsläpp

Ton CO2 per invånare

10 10 10 10 10 10 6

6,57

ton CO2-utsläpp per invånare i Finland

Se statistik över CO2-utsläpp per invånare for alla länder

Utbildning

Skolutbildning

Hur många år förväntas ett barn gå i skolan?

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

14

är det förväntade antalet år i skolan i Finland

Se statistik över förväntade år i skolan för alla länder

Läs- och skrivkunnighet

Procentdel av befolkningen över 15 år som kan läsa och skriva.

Se statistik över läs- och skrivkunnighet för alla länder

Karta över Finland