Flagga

Nyckeltal och fakta

Huvudstad: Amsterdam (politiskt centrum är Haag)
Etniska grupper: Holländare 76,9 %, EU 6,4 %, turkiska 2,4 %, marockanska 2,3 %, indonesiska 2,1 %, tyska 2,1 %, surinameser 2 %, polska 1 %, övriga 4,8 % (2018)
Språk: Nederländska (officiellt), frisiska (officiellt)
Religion: Katoliker 23,6 %, protestanter 14,9 % (inkluderar holländska reformerta 6,4 %, nederländska protestantiska kyrkan 5,6 %, kalvinister 2,9 %), muslimer 5,1 %, övriga 5,6 % (inkluderar hinduiska, buddhister, judar), ingen 50,7 % (2017).
Befolkningsantal: 16 947 904 (2015)
Statsskick: Konstitutionell monarki
Area: 41 543 kvadratkilometer
Valuta: Euro
Bruttonationalinkomst per invånare: 69 577 PPP$
Nationaldag: 27 april

Geografi

Nederländerna ligger på Europas västkust och är ett mycket platt land. En tredjedel av landytan ligger under havsnivån och den västliga delen av landet ligger i genomsnitt en meter över havet. Diken och fördämningar längs kusten och längs de många floderna och kanalerna hindrar översvämningar. Landets högsta punkt är Vaalserberg (322,7 meter över havet) som finns i sydöstra Nederländerna vid gränsen till Tyskland och Belgien. Nederländerna tillhör lövträdzonen, även om det finns få skogar i landet. Landets skogar har under åren blivit nedhuggna för att ge plats åt jordbruket. Landet har kustklimat, något som gör att vintern inte är särskilt kall och sommaren inte särskilt varm. Många blommor trivs i klimatet och Nederländerna är känt för sina tulpaner som odlas på stora områden.

Nederländerna är ett befolkningstätt land med ett omfattande jordbruk. Dessutom har Nederländerna flertal miljöproblem, särskilt med övergödning, tungmetallutsläpp och surt regn. Landet använder stora resurser för att komma tillrätta med problemen.

Historia

Germanska folkgrupper kom 100 f.kr till det nuvarande Nederländerna. 50 år senare blev landet införlivat i Romarriket. När Romarriket upplöstes övertog frankerna området. När Frankerriket delades blev området uppdelat i olika kungadömen och några områden gavs som gåvor till Spanien. Andra kungadömen förde genom åren krig mot Frankrike och England. De nordligaste regionerna grundade år 1581 republiken Nederländerna. Landet blev senare en viktig sjöfarts- och handelsnation som skaffade sig kolonier i bland annat Indien och Afrika. Kungariket Nederländerna etablerades i Wienkongressen år 1815. Belgien och Luxemburg införlivades också i landet, men dessa stater förklarade sig självständiga samma århundrade. Både under första och andra världskriget höll sig Nederländerna neutralt. År 1940 blev landet ockuperat av Tyskland och det nederländska kungahuset och regeringen flydde till Storbritannien. Nederländerna frigjorde sig fem år senare och kungafamiljen återvände till landet.

Ekologiskt fotavtryck

9 9 9 4

3,4

jordklot i Nederland

Om alla människor på jorden skulle ha samma konsumtion som en genomsnittlig invånare i Nederland skulle vi behöva 3,4 jordklot.

Se statistik över ekologiskt fotavtryck för alla länder

Samhälle och politik

Nederländerna är en konstitutionell monarki enligt grundlagen från 1815. Regeringen leds av en statsminister som utnämns av kungen. Parlamentet i Nederländerna har två kamrar; underhuset och senaten. Nederländerna var tidigare en betydande sjöfarts- och handelsnation med flera kolonier. Idag hör de karibiska öarna Aruba, Curaçao och Sint Maarten till Nederländerna.

Nederländsk politik har traditionellt präglats av starka religiösa splittringar mellan katoliker och protestanter, och det finns inga regler på hur många mindre partier som kan vara representerade i riksdagen. Detta har inneburit att Nederländerna har ovanligt många partier och att regeringar ofta bestått av stora koalitioner.

Nederländerna är känt för att ha en liberal lagstiftning när det gäller narkotika och prostitution. Det var det första landet i världen att godkänna samkönade äktenskap och var bland de första att införa kvinnlig rösträtt. Traditionellt har landet varit tolerant för olika religioner och fritänkare, men under 2000-talet har toleransen för bland annat religionen islam försvagats. Befolkningens stöd för EU-samarbetet har även minskat de senaste åren. Under valet 2017 blev det invandrings- och EU-kritiska partiet Partij voor de Vrijheid (PVV), landets näst största.

Holländskt medlemskap i EU och Nato är viktigt för landets utrikespolitik. Landet arbetar aktivt med ekonomisk utveckling och mänskliga rättigheter. Landet är även bland de länder som ger mest bistånd. Flera viktiga internationella organ har sitt säte i Nederländerna, bland annat den internationella brottmålsdomstolen (ICC) och FN:s organisation för förbud mot kemiska vapen (OPCW).

Mänsklig utveckling

18

10 / 169

Human Develompent Index för Nederland

Nederland är nummer 10 av 169 länder på Human Development Index över mänsklig utveckling.

Se HDI-statistik för alla länder

Ekonomi och handel

Nederländerna är en handels- och exportnation med en välutvecklad industrisektor. Landets ekonomi är i stor grad baserad på import av råmaterial som förädlas till färdiga produkter som sedan säljs vidare. Industrin står för 25 procent av landets bruttonationalprodukt (BNP) och de traditionellt viktigaste industrierna är maskin- och metallindustrin, elektronik-, kemi- och textilindustrin. Nederländerna var på 1950-talet med och etablerade den europeiska kål- och stålunionen som senare skulle bli den Europeiska unionen (EU). Jordbruk är viktigt och landet är världsledande inom trädgårdsodling. Landets viktigaste naturresurser är olja och gas som finns i sjöområden utanför Nederländernas kust. Nederländernas geografiska läge på Europas västkust har gjort det möjligt att öppna handelsrutter som landet har utnyttjat sedan tidigare århundraden.

Eftersom Nederländernas handel i stor grad bygger på internationell handel blev landet hårt drabbat av den globala finanskrisen år 2008. Arbetslösheten har gått ned under de senaste decennierna och förblev låg under den globala finanskrisen.

Statistik

Här kan du ta reda på värden för Nederland för utvalda indikatorer (senaste rapporterade året). Jag vill se all statistik för landet

Befolkning

Invånare

17 618 299

människor i Nederland

Se statistik över befolkningssiffror i alla länder

Barn per kvinna

Talet visar hur många barn som föds per kvinna.

10 6

1,6

barn per kvinna i Nederland

Se statistik över fertilitet i alla länder

Barndödlighet

Antal barn som dör före fem års ålder per 1000 levande födda

1 2 3 4

4

barn dör per 1 000 levande födda i Nederland

Se statistik över barnadödlighet i alla länder

Fattigdom

BNP per invånare

Bruttonasjonalprodukt dividerat med antalet invånare i landet, justerat för köpkraft.

18

69 577

BNP per invånare i PPP-dollar i Nederland

Se BNP-statistik för alla länder

Mänsklig utveckling

18

10 / 169

Human Develompent Index för Nederland

Nederland är nummer 10 av 169 länder på Human Development Index över mänsklig utveckling.

Se HDI-statistik för alla länder

Undernärd befolkning

Andelen av befolkningen som är undernärda.

Se statistik över undernärda i alla länder

Hälsa

Rent vatten

Andel av befolkningen som har tillgång till rent och säkert dricksvatten

10 10 10 10 10 10 10 10 10 10

10,0

av 10 personer har tillgång til rent vatten i Nederland

Se statistik över rent vatten i alla länder

Vaccin

Andel barn vaccinerade mot mässling

10 10 10 10 10 10 10 10 10 3

9,3

av 10 barn är vaccinerade mot mässling i Nederland

Se statistik över vaccination mot mässling i alla länder

Jämlikhet

Fördelning mellan könen

Fördelning mellan könen för hälsa, medbestämmande och yrkesaktivitet

0

0,025

GII-indeksen i Nederland

Se statistik över GII-indeks för alla länder

Jobb

Arbetslöshet

Andelen personer som kan arbeta som inte har ett jobb.

6 10 10 10 10 10 10 10 10 10

0,4

av 10 arbetsföra personer är arbetslösa i Nederland

Se statistik över arbetslöshet för alla länder

Klimat

Ekologiskt fotavtryck

9 9 9 4

3,4

jordklot i Nederland

Om alla människor på jorden skulle ha samma konsumtion som en genomsnittlig invånare i Nederland skulle vi behöva 3,4 jordklot.

Se statistik över ekologiskt fotavtryck för alla länder

CO2-utsläpp

Ton CO2 per invånare

10 10 10 10 10 10 10 5

7,47

ton CO2-utsläpp per invånare i Nederland

Se statistik över CO2-utsläpp per invånare for alla länder

Utbildning

Skolutbildning

Hur många år förväntas ett barn gå i skolan?

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

14

är det förväntade antalet år i skolan i Nederland

Se statistik över förväntade år i skolan för alla länder

Läs- och skrivkunnighet

Procentdel av befolkningen över 15 år som kan läsa och skriva.

Se statistik över läs- och skrivkunnighet för alla länder

Karta över Nederländerna