Flagga
Nyckeltal och fakta
Huvudstad: | Wien |
Etniska grupper: | Österrikare 80,8 %, tyskar 2,6 %, personer från Bosnien och Hercegovina 1,9 %, turkar 1,8 %, serber 1,6 %, rumäner 1,3 %, andra/ospecificerad/ingen 10 % (2018) |
Språk: | Tyska (officiellt) 88,6 %, turkiska 2,3 %, serbiska 2,2 %, kroatiska (officiellt i Burgenland) 1,6 %, andra 5,3 % (2001) |
Religion: | Katoliker 57 %, ortodoxa kristna 8,7 %, muslimer 7,9 %, protestanter 3,3 %, andra 23,1 % (2018) |
Befolkningsantal: | 8 958 960 (2023) |
Area: | 83 879 kvadratkilometer |
Valuta: | Euro |
Bruttonationalinkomst per invånare: | 67 936 PPP$ |
Nationaldag: | 26 oktober |
Andra landsidor: |
Geografi
Österrike är ett land utan kust i Centraleuropa. Landskapet kan delas in i tre delar. Alpernas bergskedja präglar landets västra och centrala delar. I norr ligger det böhmiska massivet som består av kullar och skogslandskap. I öster präglas landskapet av lågland och stäpper. Donau, Europas näst längsta flod, flyter från väst till öst i den nordöstra delen av landet. Floden används för vattenkraft och är en viktig vattenväg för handel. Klimatet varierar beroende på landskapet. I Alperna är det mycket nederbörd, som på vintern faller som snö. Temperaturen varierar mycket beroende på höjd. I norr och öster är klimatet kontinentalt, med varma somrar och kalla vintrar. Det är relativt lite nederbörd. I söder präglas klimatet av närheten till Medelhavet. Här är somrarna varmare än i resten av landet och vintrarna är mildare.
De största miljöutmaningarna i Österrike är orsakade av människan. Utsläpp från industrin, bekämpningsmedel från jordbruket och ökad vägtrafik har lett till surt regn. Landet har länge arbetat för att minska utsläppen, men i dag har surt regn förstört 25 procent av landets skogsarealer. Förorening av landets stora floder är ett annat stort problem.
Historia
Österrike har varit bebott av olika etniska grupper i tusentals år. Från 15 f.Kr. blev området en del av det romerska riket. År 962 etablerades Österrike som en gränsstat inom det tysk-romerska riket. Staten blev en barriär mot de mäktiga turkiska folken i öst. År 1276 kom den habsburgska familjen till makten i landet. Den habsburgska familjen blev en av de mäktigaste dynastierna i Europa, och 1526 förenades den habsburgska familjen, den böhmiska (västtjeckiska) och den ungerska monarkin genom giftermål. Efter många år som Europas mäktigaste imperium ledde flera stora krig till att Österrike förlorade stora delar av sitt territorium. År 1867 förenades Ungern och Österrike i en dubbelmonarki där båda länderna skulle vara jämlika. När den österrikisk-ungerske tronföljaren sköts i ett mordförsök 1914 utlöste det första världskriget. Under båda världskrigen stod Österrike på den tyska sidan. Som ett resultat av sitt nederlag i första världskriget förlorade Österrike makten över Ungern. Landet delades in i fyra ockupationszoner som kontrollerades av USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjetunionen. Ockupationen varade fram till 1955, då Österrike lovade att förbli utrikespolitiskt neutralt i framtiden. Österrike gick med i Europeiska unionen 1995.
Ekologiskt fotavtryck
3,6
jordklot i Österrike
Om alla människor på jorden skulle ha samma konsumtion som en genomsnittlig invånare i Österrike skulle vi behöva 3,6 jordklot.
Se statistik över ekologiskt fotavtryck för alla länderSamhälle och politik
Österrike är en federal republik som består av nio delstater. Varje stat har ett eget parlament och en egen regering och leds av en statschef. Österrikes statschef är en president som huvudsakligen har en ceremoniell roll. Landets verkställande makt ligger hos en förbundskansler, som är regeringschef. Parlamentet består av två kammare: nationalrådet och förbundsrådet. Det nationella rådet väljs direkt av folket och det federala rådet väljs från delstatsparlamenten. Rösträttsåldern i landet är 16 år. Österrike har varit medlem i Förenta nationerna sedan 1955 och i Europeiska unionen sedan 1995. Landet är neutralt och bidrar till FN:s fredsbevarande organisationer.
Invandring och hantering av flyktingar är en viktig politisk fråga i Österrike. Landet har länge haft ett starkt ultrakonservativt anti-invandrings- och anti-EU-parti. När flyktingströmmen till Europa ökade 2015 fick partiet stort stöd. Sedan dess har rädslan för hög invandring spridit sig till andra partier i landet. Idag har Österrike en av de strängaste invandringsreglerna i Europa, och dess politik präglas av konservativa attityder. Österrike är ett av flera EU-länder som förespråkat en kraftig åtstramning av EU:s gränspolitik.
Österrike har ett välutvecklat välfärdssystem med sjuk-, ålderdoms- och arbetslöshetsförsäkring. Levnadsstandarden är mycket hög och arbetslösheten är låg. Kvinnor är jämställda med män i landets lagar. Sexuella minoriteter har goda rättigheter och sedan 2013 har samkönade par rätt att adoptera.
Mänsklig utveckling
24 / 188
Human Develompent Index for Österrike
Österrike är nummer 24 av 188 länder på Human Development Index över mänsklig utveckling.
Se HDI-statistik för alla länderEkonomi och handel
Österrike har en välutvecklad marknadsekonomi och en välutbildad befolkning. Landets ekonomi är i stor utsträckning privatiserad och det finns få företag som ägs av staten. Befolkningen har tidigare fått betala mycket skatt, men detta har förändrats sedan år 2000.
Export spelar en viktig roll i landets ekonomi. Det gör också tjänstesektorn - speciellt turismen.
Landet är ett av de främsta turistmålen i Europa, med över 20 miljoner besökare per år. Ekonomin är nära knuten till EU, och särskilt Tyskland, som är landets viktigaste handelspartner. Österrike har haft stor nytta av att många östeuropeiska länder har gått med i EU under 2000-talet.
Österrikiska företag har flyttat fabriker till och köpt aktier i flera östeuropeiska EU-länder. Nästan 43 procent av Österrikes landareal är jordbruksmark. På de lägre höjderna odlas spannmål, sockerbetor, potatis, majs och vindruvor. Österrike är en av Europas största producenter av ekologiskt jordbruk. Trots en välutvecklad industri, omfattande jordbruksproduktion och stor export har landet ett handelsunderskott, vilket innebär att de importerar mer än de exporterar. Turismen kompenserar dock för handelsunderskottet, och statens ekonomi har haft en solid kontinuerlig tillväxt i årtionden.