Flagga

Nyckeltal och fakta
Huvudstad: | Honiara |
Etniska grupper: | Melanesier 945,3 %, polynesier 3,1 %, mikronesier 1,2 %, andra 0,4 % (2009) |
Språk: | Melanesisk pidgin, engelska (officiella), 120 urfolksspråk |
Religion: | Protestanter 73,4 %, katoliker 19,6 %, andra kristna 2,9 %, andra/ingen/ospecificerat 4,4 % (2009) |
Befolkningsantal: | Konstitutionell monarki |
Area: | 28 896 km2 |
Valuta: | Salomonsk dollar |
Bruttonationalinkomst per invånare: | 2 654 PPP$ |
Nationaldag: | 7 juli |
Geografi
Salomonöarna består av åtta större vulkaniska öar som formar två parallella kedjor. Tillsammans består landet utav mer än 900 öar, där många öar är små korallöar och atoller. Den största av huvudöarna heter Guadalcanal medan Malaita är den mest tätbefolkade ön. Flera av öarna är bergiga och det högsta berget ligger på Guadalcanal och är 2447 meter högt. Klimatet är tropiskt, det vill säga varmt och fuktigt året runt. På de största öarna finns fortfarande regnskog, men på många ställen är regnskogen avverkad och ersatt av ett savannliknande landskap med gräs. År 2007 orsakade ett underjordiskt jordskalv, som mätte 8,1 på Richterskalan, en tsunami som orsakade stor ödeläggelse, 34 människor dog och 10 000 blev hemlösa.
Salomonöarnas miljöproblem är avskogning eftersom regnskogen blir avverkad i ett för snabbt tempo, något som bidrar till jorderosion. Dessutom är många av korallreven som omger öarna döda eller döende. Öarna är också mycket utsatta för extrema väderförhållanden.
Historia
Den första invandringen till Salomonöarna skedde förmodligen cirka 2000 f.kr. Den första europén som kom dit var den spanska sjöfararen Álvaro de Mendaña de Neira år 1567 och han gav ön namnet efter den bibliska kung Salomon. Senare fann varken han själv eller någon annan upptäcktsresande ön förrän 200 år senare då européerna åter besökte ön. Under 1850-talet började den anglikanska kyrkan att missionera på ön och samtidigt påbörjades en brutal rekrytering till plantager i Australien. År 1885 tog Storbritannien och Tyskland kontroll över var sin del av ön. Tyskland överlät år 1893 de flesta av sina öar till Storbritannien, som upprättade ett brittiskt protektorat.
Under det andra världskriget var det hårda strider om Salomonöarna (som var ockuperat av Japan), men år 1944 hamnade öarna åter under de allierades kontroll. Den 7 juli år 1978 blev Salomonöarna en självständig stat.
Samhälle och politik
Salomonöarna har inga politiska partier och nya koalitioner mellan oberoende kandidater och grupper har avlöst varandra ofta. En strider mellan etniska grupper har periodvis lett till inbördeskrig och konflikter eskalerade från 2000. År 2003 gick en flernationell styrka in för att återupprätta ro och ordning i landet. Våldet hade kostat flera hundra människoliv och drivit 20 000 människor på flykt. Den flernationella styrkan skulle också ta tag i korruptionen för att skapa politisk stabilitet. Detta har fungerade bra, men styrkorna är kvar. År 2009 grundades en försoningskommission som skulle utreda den etniska konflikten.
Våld mot kvinnor är utbrett och 2009 svarade 64 % av landets kvinnor att de blivit utsatta för våld eller sexuella övergrepp från sin partner. Landet är präglat av naturkatastrofer som tsunamis, jordskalv och stormar. Dessutom påverkats av långvariga politiska konflikter som är handlat om korruption, politiska skandaler och saknaden av militär.
Landet är med i samväldet och har den engelska monarken som statsöverhuvud.
Mänsklig utveckling

155 / 192
Human Develompent Index för Salomonöarna
Salomonöarna är nummer 155 av 192 länder på Human Development Index över mänsklig utveckling.
Se HDI-statistik för alla länderEkonomi och handel
Ekonomin är baserad på utnyttjande av landets naturresurser men det är i stort sätt utländska företag som tar vinsten från detta. Aggressiv avverkning har gjort att skogen försvinner för snabbt, något som Salomonöarna har fått internationell kritik för. Det har också förekommit våldsamma konfrontationer mellan lokalbefolkningen och utländska skogsföretag. År 2004 väckte skogsavverkningen internationell uppmärksamhet då några öar avskogades i loppet av ett par veckor av skogsavverkningsföretag som själva tog sig rätten till detta. Detta ledde till hård kritik av politikerna på Salomonöarna för att ha tagit emot mutor och korruption.
Omställningen från en naturahushållning till en modern penningekonomi går långsamt. Jordbruket (inkluderat skogsbruk och fiske) bidrog år 2003 med cirka 48 % av bruttonationalprodukten (BNP) och nio av tio arbetar fortfarande i jordbruket. Det mesta odlas på småjordbruk till det egna hushållet, men det finns också planeringar av palmer (palmolja), kakao och ris. Trots de vita sandstränderna och det tropiska klimatet är turistnäringen liten. Inbördeskriget har skrämt bort turisterna, men sedan år 2003 har industrin växt.
Statistik
Här kan du ta reda på värden för Salomonöarna för utvalda indikatorer (senaste rapporterade året). Jag vill se all statistik för landet
Befolkning
Invånare
människor i Salomonöarna
Barn per kvinna
Talet visar hur många barn som föds per kvinna.




3,5
barn per kvinna i Salomonöarna
Barndödlighet
Antal barn som dör före fem års ålder per 1000 levande födda



















19
barn dör per 1 000 levande födda i Salomonöarna
Fattigdom
BNP per invånare
Bruttonasjonalprodukt dividerat med antalet invånare i landet, justerat för köpkraft.

2 654
BNP per invånare i PPP-dollar i Salomonöarna
Mänsklig utveckling

155 / 192
Human Develompent Index för Salomonöarna
Salomonöarna är nummer 155 av 192 länder på Human Development Index över mänsklig utveckling.
Se HDI-statistik för alla länderUndernärd befolkning
Andelen av befolkningen som är undernärda.










1,7
av 10 personer er undernärda i Salomonöarna
Hälsa
Rent vatten
Andel av befolkningen som har tillgång till rent och säkert dricksvatten
Vaccin
Andel barn vaccinerade mot mässling










6,7
av 10 barn är vaccinerade mot mässling i Salomonöarna
Jämlikhet
Fördelning mellan könen
Fördelning mellan könen för hälsa, medbestämmande och yrkesaktivitet
Jobb
Arbetslöshet
Andelen personer som kan arbeta som inte har ett jobb.










0,2
av 10 arbetsföra personer är arbetslösa i Salomonöarna
Klimat
Ekologiskt fotavtryck

1,0
jordklot i Salomonöarna
Om alla människor på jorden skulle ha samma konsumtion som en genomsnittlig invånare i Salomonöarna skulle vi behöva 1.66 jordklot.
Se statistik över ekologiskt fotavtryck för alla länderCO2-utsläpp
Ton CO2 per invånare

0,32
ton CO2-utsläpp per invånare i Salomonöarna
Utbildning
Skolutbildning
Hur många år förväntas ett barn gå i skolan?








8
är det förväntade antalet år i skolan i Salomonöarna
Läs- och skrivkunnighet
Procentdel av befolkningen över 15 år som kan läsa och skriva.










7,7
av 10 personer över 15 år kan läsa och skriva Salomonöarna