Flagga

Nyckeltal och fakta

Huvudstad: Hanoi
Etniska grupper: Kinh (Viet) 85,3 %, Tay 1,9 %, Thai 1,9 %, Muong 1,5 %, Khmer 1,4 %, Mong 1,4 %, Nung 1,1 %, övriga 5,5 % (2019)
Språk: Vietnamesiska (officiell), engelska, franska, kinesiska, khmer, regionala språk (mon-khmer och malay-polynesiska)
Religion: Katoliker 6,1 %, buddhister 5,8 %, protestanter 1 %, övriga 0,8 %, inga 86,3 % (2009)
Befolkningsantal: 102,789,598 (Juli 2021)
Statsskick: Kommunistisk republik
Area: 331,210 kvadratkilometer
Valuta: Dong
Bruttonationalinkomst perinvånare: 13 457 PPP$
Nationaldag: 2 september

Geografi

Vietnam är ett långsmalt land med en lång kust. Det är ett varmt och fuktigt tropiskt klimat i större delen av landet. Majoriteten av landet har inte vinter men istället en regnperiod, så kallad monsunsäsong. Mest nederbörd ser Vietnam mellan april och oktober. Det är som varmast och regnigast mellan april och augusti och som kallast och torrast mellan december och februari. Naturlandskapet består till störst del av berg och åsar. På landsbygden finns gröna risfält vid Mekongdeltats alla kanaler och floder som finns omkring i landet.

Floderna, som utgör en grundförutsättning för jordbruket och därmed mycket arbetsmöjligheter i landet, utgör även ett hot. Områdena runt floderna plågas av översvämningar och vattnet i floderna är förorenat på grund av böndernas besprutningsmedel och konstgödsel. Jorderosion, att jorden blåser, spolas eller rasar bort, utgör också ett stort problem.

Historia

I över 1000 år var Vietnam underkastat Kina som en kinesisk provins. På 900-talet frigjorde sig emellertid vietnameserna och etablerade ett separat rike, dock inte utan strid. Vietnam har upprepade gånger fått utstå kinesiska och mongoliska angrepp. Från slutet av 1800-talet började landet gradvis att vara under franskt styre och blev så småningom en fransk koloni. Ett befrielsekrig utkämpades under perioden 1946-1954.

Kriget slutade med att Vietnam delades upp i två stater – det socialistiska Nordvietnam och det antikommunistiska Sydvietnam. Det sistnämnda stöttades av USA i vad vi kallar Vietnamkriget, men som i Vietnam kallas Det amerikanska kriget. USA och Sydvietnam försökte hindra den Nordvietnam från att ena landet under kommunistiskt styre men försöket misslyckades. Kriget varade från år 1957 till 1975. Saigon erövrades och staterna återförenades under namnet den socialistiska republiken Vietnam.

Vietnamkrigets grymheter mot civila chockade hela världen och man uppskattar att så många som fem miljoner civila dog. Över 1,4 miljoner soldater dödades, men bara 6 % av dessa var från amerikanska styrkor. På 1980-talet satsade Vietnam på att återuppbygga landet. Från att tidigare ha varit ett av världens fattigaste länder är det idag etablerat och betydelsefullt i världsekonomin.

Ekologiskt fotavtryck

9 4

1,4

jordklot i Vietnam

Om alla människor på jorden skulle ha samma konsumtion som en genomsnittlig invånare i Vietnam skulle vi behöva 1,4 jordklot.

Se statistik över ekologiskt fotavtryck för alla länder

Samhälle och politik

Vietnam är en enpartistat, endast kommunistpartiet är tillåtet medan andra partier och oppositionella organisationer är förbjudna. Presidenten utnämns av nationalförsamlingen. Presidenten väljs för fem år åt gången och fungerar som statsöverhuvud samt chef för militären.

Det finns tendenser till oenigheter inom kommunistpartiet, där en konservativ del av partiet är oeniga med en mer reformvänlig del när det gäller utformningen av politiska förändringar. Kommunistpartiet har idag tappat populariteten på grund av korruption och maktmissbruk.

I Vietnam är yttrandefriheten begränsad och kommunistpartiet kontrollerar merparten av medierna. Kritik mot regeringen tolereras inte och journalister, bloggare och regeringskritiker hotas att straffas med fängelse.

Bland de stora utmaningarna i Vietnam finns befolkningsökningen och befolkningstätheten. Invånarna i Vietnam bor dubbelt så tätt som i Kina och 10 gånger så tätt som i de flesta låginkomstländerna. Fram till och med 2003 hade landet en två-barns-politik. Att många flyttar till de stora städerna skapar även det stora utmaningar.

Mänsklig utveckling

14

113 / 188

Human Develompent Index for Vietnam

Vietnam är nummer 113 av 188 länder på Human Development Index över mänsklig utveckling.

Se HDI-statistik för alla länder

Ekonomi och handel

De senaste tio åren har Vietnam genomgått stora förändringar i ekonomin. Efter andra världskriget och fram till 1986 hade landet en statsreglerad ekonomi, enligt sovjetisk stil. År 1986 kom en reform kallad "Doi Moi", vilket betyder förnyelse. Reformen har lett till att landet gått från en planekonomi till en mer öppen marknadsekonomi.

Tidigare var Vietnam ett av världens fattigaste länder. Produktion och export av diverse matvaror och elektronik har ökat landets ekonomiska tillväxt. Sedan 1990-talet har andelen fattiga minskat avsevärt. Idag är minoritetsbefolkningen i höglandet den fattigaste delen av befolkningen.

Över hälften av arbetskraften i Vietnam är sysselsatt i jordbruk runt de två stora floderna i norr och i syd. Vietnam är en av världens största exportörer av ris, kaffe och cashewnötter. Exporten av fisk- och skaldjur är också stor. Det senaste årtiondet har även textil, sko- och elektronikindustrin vuxit i Vietnam. Vissa utländska företag flyttar delar av sin produktion på grund av låga arbetskostnader. USA, Kina, EU, Japan och ASEAN-länderna är Vietnams största handelspartners.

Karta över Vietnam